Jinekomasti Belirtileri ve Tedavisi
Jinekomasti Nedir
Jinekomasti, erkeklerde östrojen ve testosteron hormonlarının dengesizliği sonucunda meme dokusunun anormal ancak iyi huylu bir şekilde büyümesi durumuna verilen isimdir. Bu durum, bazı durumlarda bir, bazı durumlarda ise her iki memeyi birden etkileyebilir ve her iki meme de farklı boyutlara ulaşabilir.
Yenidoğanlar, ergenlik dönemindeki erkekler ve yaşlı erkekler, hormon düzeylerindeki normal değişikliklerin bir sonucu olarak jinekomasti geliştirebilirler. Ancak jinekomastiye başka nedenler de yol açabilir.
Jinekomasti Neden Olur?
Jinekomasti genellikle testosteron hormonundaki dengesizliklerden kaynaklanır. Testosteron seviyesindeki düşüş, testosteron etkilerini engelleyen, testosteronu azaltan veya östrojen seviyesini artıran koşullardan kaynaklanabilir.
Hormon dengesi vücutta çeşitli nedenlerle bozulabilir. Jinekomastinin nedenleri arasında doğal hormon değişiklikleri, ilaçlar, uyuşturucu ve alkol kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanan komplikasyonlar ve bazı bitkisel ürünlerin kullanımı yer alabilir. Testosteron ve östrojen hormonları, hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel özellikleri kontrol eder. Testosteron, kas kütlesi ve vücut kıllanması gibi erkeksi özellikleri yönetirken, östrojen, göğüslerin büyümesi gibi kadınsı özellikleri kontrol eder.
Östrojen genellikle kadın cinsiyet hormonu olarak düşünülse de, normal koşullarda erkeklerde de çok küçük miktarlarda üretilir. Normalden fazla östrojen üretimi veya testosteronla dengesiz östrojen üretimi jinekomastiye yol açabilir.
Erkek bebekler, doğmadan önce annelerinin vücudundaki östrojen etkisiyle büyümüş meme dokusu ile doğabilirler. Bu durum genellikle doğumdan sonraki iki ila üç hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Ergenlik döneminde, hormon seviyelerindeki sürekli değişimler nedeniyle jinekomasti görülme olasılığı oldukça yüksektir. Ergenlik döneminde görülen jinekomasti vakalarının çoğunda meme dokusu zamanla kendiliğinden düzelir.
Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?
Jinekomastinin belirtileri genellikle şişmiş meme dokusu ve bazen de göğüslerde hassasiyetle başlar. Göğüslerde şişlik, ağrı, hassasiyet veya tek taraflı veya her iki tarafta meme başından sıvı gelmesi gibi belirtiler görüldüğünde bir sağlık uzmanına başvurulması önemlidir. Op. Dr. Metin Temel tarafından incelenip uygun tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.
Jinekomasti Tedavisi
Jinekomasti genellikle zamanla kendiliğinden düzelir, ancak bazı durumlarda veya belirtiler ciddi ise tedavi gerekebilir. Tedavide ilaçlar veya cerrahi müdahale kullanılabilir.
Cerrahi tedavi için Liposuction ile yağ alınırken, meme bezi dokusu meme başı etrafından yapılan yarım ay şeklindeki kesi ile alınır.
Jinekomasti altta yatan bir sağlık sorunu nedeniyle gelişmiş ise, bu sorunun tedavi edilmesi gerekebilir. Doktor, jinekomastiye neden olan ilaçları değiştirmeyi veya başka bir tedavi seçeneği sunmayı önerebilir.
Ergenlik döneminde ortaya çıkan ve normal hormon değişikliklerinin dışında belirgin bir jinekomasti nedeni olmayan vakalarda, doktor belirli aralıklarla durumun izlenmesini önerebilir. Bu durumda, jinekomasti genellikle iki yıldan kısa bir sürede kendiliğinden iyileşir. Op. Dr. Metin Temel, durumu değerlendirip uygun tedaviyi belirler.